27/10/2011
Els túnels del Recinte Històric de Sant Pau acullen una exposició fotogràfica
24.9.11

El Recinte Històric de Sant Pau acull una nova exposició que repassa alguns dels moments històrics més importants de la construcció del conjunt modernista i també de les tasques de rehabilitació que s’hi desenvolupen en l’actualitat. L’exposició es pot visitar mitjançant els itineraris guiats “Sant Pau en obres”, que es realitzen tots els matins de dilluns a diumenge.


El recull d’instantànies comprèn una selecció de fotografies històriques i diverses reproduccions dels plànols originals que va fer a mà Domènech i Montaner, a principis del segle XX. D’aquesta manera, els visitants poden fer-se una idea de la quantitat d’estudis i proves que va fer l’arquitecte per dissenyar els edificis del Recinte i els elements ornamentals que han fet de Sant Pau una referència mundial del Modernisme.

Les fotografies permeten copsar els canvis que ha experimentat el Recinte al llarg dels anys i com ha anat variant, també, la fesomia de la ciutat, especialment dels barris del Guinardó i la Sagrada Família.

La part final de l’exposició se centra en l’evolució dels treballs de rehabilitació. Entre altres aspectes s’exposen els canvis que han experimentat els dos pavellons que ja estan completament rehabilitats, Santa Apol•lònia i Sant Jordi. També es poden veure de prop algunes reproduccions dels elements decoratius més importants de Sant Pau a escala real: florons, dosserets, pinacles i teules de ceràmica vidriada. A més, diversos plafons informatius expliquen la laboriosa feina que realitzen els artesans de Sant Pau per restaurar totes aquestes peces de pedra i ceràmica, juntament amb els vitralls i els mosaics.

El Projecte Internacional de Sant Pau.

Els treballs de rehabilitació permetran recuperar el valor artístic i patrimonial de Sant Pau, obrir-lo a la ciutat i preparar-lo per esdevenir un centre de coneixement de referència a escala global, des d’on diverses institucions internacionals, nacionals i locals treballaran conjuntament per donar resposta als reptes del segle XXI. L’educació, la salut i la sostenibilitat seran els principals àmbits d’actuació, amb un espai geogràfic com a àrea de referència preferent, la Mediterrània.

Les obres de rehabilitació del Recinte Històric de Sant Pau tenen un pressupost de 105 M€, que es financen principalment amb aportacions del Programa Operatiu FEDER de Catalunya 2007-2013, l’Estat, la Generalitat, les administracions locals i la Fundació Hospital de la Santa Creu i Sant Pau.

Ampliació de l’itinerari de les visites guiades.

L’exposició fotogràfica forma part de l’itinerari de visites guiades “Sant Pau en obres”, inclòs en la Ruta del Modernisme de Barcelona que organitza l’Institut del Paisatge Urbà de l’Ajuntament de Barcelona.

Les visites guiades comencen al Pavelló de Sant Jordi, que ha completat la seva rehabilitació. Des de finals de juliol els visitants també poden passejar per una part del quilòmetre de túnels on ara està ubicada la nova exposició.

Gràcies a l’obertura d’aquest nou circuit turístic, els visitants també fan un petit passeig per la rambla central del Recinte, des d’on poden comprovar com avancen els treballs de rehabilitació del Pavelló Central (antics quiròfans) i del Pavelló de l’Administració, l’edifici més important del conjunt arquitectònic de Domènech i Montaner.

L’itinerari de les visites guiades es completa amb un recorregut per l’església del Recinte, el Portal de Santa Marta, l’exterior del Convent i el Pavelló de Sant Rafael, on es pot observar la seva volumetria interior original.

Horaris:

De dilluns a diumenge

Anglès – 10, 11, 12 i 13 h

Francès – 10.30 h

Castellà – 11.30 h

Català – 12.30 h

Visites guiades concertades per a grups (màxim 25 persones) prèvia reserva al tel. 932 562 504 o a l’adreça electrònica: cultura-impuqv@bcn.cat

Preu:

10 euros.ç

5 euros, majors de 65 anys, menors de 18 anys i aturats.

Preus especials per a grups.

Punt de trobada:

Sant Antoni Maria Claret – Dos de Maig.