Ruta Raspall. Vallès Oriental
Adreça
Museu Arxiu Tomàs Balvey. Daurella, 1, 08440 Cardedeu

Visita i horaris

Ruta del Modernisme d’Estiueig al Vallès Oriental – Ruta Raspall

LA GARRIGA

La Garriga, vila termal i d’estiueig

El recorregut gira al voltant de l’entorn del modernisme d’estiueig i l’aigua termal. La ruta mostra la Casa de l’arquitecte M.J. Raspall i la seva gran obra, l’Illa Raspall, declarada Bé Cultural d’Interès Nacional.

-Punt de sortida: Centre de Visitants (Carretera Nova, 46).

-Calendari: visites guiades cada segon dissabte de mes i visites concertades.

-Horari de sortida: 10.00h. Durada de la visita fins les 12.00h aprox.

-Preu: 5€ per persona.

-Contacte: tel. 93 113 70 31 - 610 47 78 23

www.visitalagarriga.cat - info@visitalagarriga.cat

GRANOLLERS

Granollers en temps del modernisme

Granollers, ciutat moderna, va créixer com a centre comercial i cultural des de primers del segle XX i conserva destacats edificis residencials i públics, la majoria obra de M. J. Raspall, que fou arquitecte municipal de la vila.

-Punt de sortida: Museu de Granollers (c. d’Anselm Clavé, 40).

-Calendari: visites guiades segons programa d'itineraris de patrimoni (consultar web) i visites concertades.

-Preu: 3,5€ per persona.

-Contacte: tel. 93 842 68 40

www.museugranollers.cat - museu@ajuntament.granollers.cat

CARDEDEU

Destacat centre d’estiueig, la ruta ens mostra les seves magnífiques torres modernistes envoltades de jardí.

-Punt de sortida: Jardí del Museu Arxiu Tomàs Balvey (c. Dr. Daurella, 1).

-Calendari: visites guiades cada primer diumenge de mes de març a juny i d’octubre a novembre, i visites concertades.

-Horari de sortida: 10.30h. Durada de la visita de 2 hores aprox.

-Preu:


7€ per persona


5€ nens de 6 a 12 anys i jubilats


Inclou tast de cervesa artesana Sant Jordi feta al magatzem modernista de Cal Peó


-Contacte: tel. 93 871 30 70

www.museudecardedeu.cat – museu@cardedeu.cat

FIGARÓ - MONTMANY

Un passeig pel nucli urbà ens mostra com les seves majestuoses torres desafien els terrenys agrestes de la població.

-Punt de sortida: Oficina d’Informació Turística. L’Estació.

-Visites autoguiades cada cap de setmana i visites guiades per a grups organitzats sota prèvia petició.

-Contacte: tel. 93 842 91 11

www.elfigaro.net

L'AMETLLA

El Modernisme a l’Ametlla

Un passeig per l’Ametlla modernista transporta al visitant a principis dels segle XX, on el caràcter residencial del municipi es va reforçar amb els projectes urbanístics i arquitectònics de M. J. Raspall.

-Punt de sortida: Plaça de l’Ajuntament.

-Calendari: visites guiades cada primer diumenge de mes i visites concertades.

-Horari de sortida: 11.00h.

-Preu: 3€ per persona

-Contacte: tel. 93 843 25 01

www.ametlla.cat/cita/index.php – ametlla@ametlla.cat

Descompte de la Ruta del Modernisme: 15% sobre el tiquet general.

Per a més informació: tel. 93 860 41 15 o www.turismevalles.net


Informació
Tel.: 938 600 702.

www.turismevalles.com

turisme@vallesoriental.cat
Com arribar-hi
A CARDEDEU

Amb tren: RENFE, línia 2, estació Cardedeu. Amb bus: Sagalés. Tel.: 938 707 860.

Per carretera: C-58 i AP-7. Sortida Cardedeu.
Observacions
Els horaris poden variar; s’aconsella que els comproveu prèviament.

Consulteu el descompte de la Ruta a l'apartat "Preus i descomptes" o al tel.: 933 177 652.

Preus i descompte

Vegeu "Visita i horaris" per al preu de cada Ruta.


Descripció
Una proposta per descobrir l’arquitectura per a l’estiueig del Vallès Oriental i conèixer l’obra de l’arquitecte Manuel Joaquim Raspall (1877-1954), que va treballar a l’Ametlla, Cardedeu, la Garriga i Granollers.

El Modernisme d’estiueig al Vallès Oriental: Ruta Raspall

La comarca del Vallès Oriental, al final del segle XIX, era encara una comarca amb una forta base agrícola i un tímid creixement industrial, molt centrat a la capital, Granollers. Amb tot, la proximitat amb Barcelona i les millores en les vies de comunicació —les carreteres comarcals i les dues línies de ferrocarril que enllaçaven Barcelona amb França— van ser fets cabdals per iniciar un procés de desenvolupament i transformació, i alhora causa i conseqüència d’un fenomen que va caracteritzar les poblacions vallesanes fins ben entrat el segle XX: l’estiueig. L’estiueig, des de mitjans del segle XIX, es va convertir en una nova forma d’oci per a les classes més benestants de la ciutat, especialment de Barcelona. Primer, disfressat d’estades terapèutiques, i ja entrat el segle XX, senzillament com a recerca d’indrets propers i no coincidents amb la residència habitual on fer vida social i gaudir d’unes llargues temporades de vacances. Les petites poblacions del Vallès com l’Ametlla, la Garriga i Cardedeu, que conservaven el seu caràcter rural i agrari, es van convertir, a poc a poc, en llocs atractius on passar l’estiu, elegides per la seva proximitat amb Barcelona i pel seu interès paisatgístic i, sobretot, terapèutic.

Metges, advocats, industrials, financers, polítics, indians i fins i tot artistes, principalment de Barcelona, formaven una emergent classe social, poc compacta però amb hàbits i formes de vida pròpies que els definien com a classe. Un d’aquests hàbits era anar a estiuejar a indrets compartits on constituïen la colònia d’estiuejants. La colònia era un grup diferenciat en la vida dels municipis: vestien principalment de blanc —amb ombrel·les, barrets, ventalls i ulleres de sol—, es reunien al Casino, centre i punt de trobada de la colònia alhora que espai imprescindible en tot centre d’estiueig, i organitzaven un seguit d’activitats, des de balls i festes fins a sessions teatrals, vetllades literàries, concerts, gimcanes, excursions, etc., i tot tipus d’actes públics i privats. Alguns van ser molt sonats, com les dues representacions del Teatre de la Natura al bosc de Can Terres de la Garriga, el 1911 i el 1914 —amb l’estrena de l’obra La viola d’or, d’Apel·les Mestres amb música d’Enric Morera— o la representació de la sarsuela Maruja, d’Amadeu Vives, el 1915, al bosc de Vilalba, a Cardedeu.

El fenomen de l’estiueig a poblacions com l’Ametlla, la Garriga i Cardedeu va comportar, a més, un important desvetllament econòmic, que va afavorir el comerç, les relacions directes amb Barcelona, el desenvolupament de serveis com fondes i balnearis i, sobretot, un impuls per la nova construcció i el creixement urbanístic. La colònia d’estiuejants necessitava noves residències on estatjar-se, bé en propietat o bé de lloguer, i calia que aquestes incloguessin les últimes tendències arquitectòniques del moment: el Modernisme.

A l’Ametlla, Cardedeu o la Garriga es van construir magnífiques torres d’estil modernista amb frondosos jardins que avui són el testimoni d’una època. En aquestes poblacions hi trobem obres, torres i cases per a l’estiueig, d’arquitectes de renom a l’època com Eduard M. Balcells, Puig i Cadafalch, Jeroni Martorell, Emili Sala i Cortés i, sobretot, de l’arquitecte Manuel Joaquim Raspall, amb lligams familiars a la Garriga.

M.J. Raspall i Mayol (1877-1954) ha estat considerat arquitecte de l’anomenada segona generació modernista, deixeble de Domènech i Montaner i Puig i Cadafalch. La major part de la seva obra, d’una originalitat marcada, es troba a les poblacions vallesanes de les quals, a més, va ser arquitecte municipal —de Cardedeu (1904), de l’Ametlla del Vallès (1906), de la Garriga (1906), de Granollers (1907), de Caldes de Montbui (1909) i, més tard, de Montmeló (1924). En aquests municipis va construir singulars cases i torres d’estil modernista i va desenvolupar una interessant obra pública, amb planejaments urbanístics, dissenys de mobiliari urbà o, fins i tot i com a obra destacada, l’execució del Cementiri Municipal de Cardedeu.

Un recorregut per aquestes poblacions permet conèixer l’arquitectura modernista de l’arquitecte Raspall, evocar els temps de l’estiueig i alhora descobrir uns municipis que es van transformar i van guanyar caràcter a principi del segle XX. La proposta que fem, sota el nom de “Modernisme d’estiueig al Vallès Oriental: Ruta Raspall”, permet, al llarg d’un dia complet, passejar per l’Ametlla, la Garriga i Cardedeu descobrint racons, singularitats i, sobretot, arquitectura modernista pensada per viure i gaudir dels estius al Vallès Oriental.

La ruta guiada té com a punt de sortida Cardedeu, a dos quarts de deu del matí, des d’on s’inicia un breu recorregut amb autocar fins a l’Ametlla del Vallès, una petita vila d’orígens medievals que va esdevenir centre d’estiueig a principis del segle XX. De l’Ametlla destaca la visita a la Casa Millet, una antiga masia del segle XIV transformada per l’arquitecte Raspall, el 1908, en la residència d’estiueig de Joan Millet, industrial cotoner i germà de Lluís Millet, director i cofundador de l’Orfeó Català. El jardí, la façana i la interessant llar de foc del menjador són testimonis de l’etapa més modernista de l’arquitecte.

Després d’un passeig guiat i el temps d’un cafè, la ruta continua cap a la Garriga, vila termal des d’època romana i municipi on es concentra la major part de l’obra arquitectònica modernista de la comarca. Una selecció de més de vint cases i torres permet d’endinsar-se en l’atmosfera del temps d’estiueig i, entre altres, gaudir del jardí de la Casa Barbey (1910), un edifici promogut per l’industrial tèxtil Juli Barbey, que avui és un dels més destacats del moviment modernista fora de l’àrea de Barcelona. La Casa Barbey, juntament amb les construccions veïnes, la Torre Iris (1911), la Bombonera (1910) i la Casa Barraquer (1912-13), formen l’anomenada Illa Raspall: un conjunt únic a Catalunya, catalogat avui com a Bé Cultural d’Interès Nacional.

De la Garriga es retorna a Cardedeu, amb una aturada al Cementiri Municipal, un dels conjunts d’arquitectura funerària més interessants i singulars del país. I després d’un dinar opcional, la ruta continua pel centre de Cardedeu, amb visites a l’Alqueria Cloelia (1904), primera obra privada de l’arquitecte Raspall; als jardins de la Casa Viader (1917-1922), encàrrec de Marc Viader, pare de l'inventor del Cacaolat, i una visita exclusiva al vestíbul i biblioteca de la Casa Golferichs-Rovellat (1908), amb un destacat conjunt de vidrieres amb vitralls emplomats de dibuixos plenament modernistes.
La Ruta Raspall és una proposta per conèixer el fenomen social de l’estiueig de fa més de cent anys i descobrir les interioritats del Modernisme propi del Vallès Oriental. Dels indrets a visitar destaquen, a l’Ametlla del Vallès, la Casa Millet, “el Cafè” i l’Ajuntament; a la Garriga, la Casa Barbey, la Casa Mayol (Can Raspall) i la magnífica Illa Raspall; Cardedeu, l’Alqueria Cloelia, la Casa Rovellat, la Casa Viader, Els Pinetons i el Cementiri Municipal; i a Granollers, la Casa Clapés i l’antiga Biblioteca Tarafa.

La ruta és oberta a tot tipus de públic, tant per a visites de grups com individuals,
i es disposa de propostes didàctiques per a grups escolars.


Modernisme d’Estiueig al Vallès Oriental
Ajuntament de l’Ametlla
Ajuntament de Cardedeu
Ajuntament de la Garriga
Ajuntament de Granollers
Consorci de Turisme del Vallès Oriental