Ajuntament de Barcelona Institut del Paisatje Urbà
Home e-mail Info
  català      español      english      français   
Presentació

A les primeries del segle XX la quadrícula que Ildefons Cerdà va idear per a l'Eixample barceloní es va anar poblant d'unes construccions mai vistes. Eren edificacions d'una exuberància inusitada. Personatges com Puig i Cadafalch, Domènech i Montaner o Gaudí impulsaven una arquitectura no entesa tant com si fos un ofici, sinó una forma d'art que, com a tal, havia d'innovar i sumar-se al nous corrents de l'època. és així com Barcelona va aconseguir, amb poc temps, un patrimoni modernista excepcional, i va esdevenir una ciutat on els millors monuments són els seus edificis.

Uns quants anys després, però, amb l'arribada del Noucentisme (un moviment molt més auster) el Modernisme va passar a considerar-se una extravagància poc més que imperdonable. Eduardo Mendoza, en el seu llibre Barcelona Modernista, recorda com algunes guies turístiques de la ciutat dels anys 20 i 30 demanaven excuses per aquells edificis tan estranys i horribles que poblaven la ciutat. Aquest clima va permetre que es perdessin, per exemple, les magnífiques escultures que guarnien la façana de la Casa Lleó Morera, la qual vam poder veure, encara que només fos en una maqueta, a l'exposició "Ciutats, cantonades" del Fòrum Universal de les Cultures.

Afortunadament, la ciutat ha sabut recuperar el seu patrimoni modernista, impulsant restauracions i ambiciosos treballs de manteniment d'edificis, fins a convertir-lo en un dels seus atractius principals. Ha estat una tasca en la qual l'Ajuntament ha esmerçat esforços importants, amb actuacions com l'exposició "El Quadrat d'Or", l'any 1990, o la implantació, el 1997, de la Ruta del Modernisme, amb la qual volem oferir als barcelonins, i també als visitants de la ciutat, una forma original de conèixer aquest patrimoni.

La Ruta del Modernisme és un projecte col·lectiu que agrupa totes les entitats directament relacionades amb el patrimoni modernista i que destina els seus beneficis íntegrament a la protecció i promoció d'aquest impressionant patrimoni arquitectònic.

Amb aquest esperit hem creat la nova guia de la Ruta del Modernisme que teniu a les mans, un treball amb què us volem convidar a passejar per la ciutat i admirar la geniali-tat d'uns arquitectes que van saber entendre la necessitat de buscar noves formes, més dinàmiques, capaces de compaginar els diferents camps de les arts.

Xavier Trias i Vidal de Llobatera
Alcalde de Barcelona


La Barcelona del segle XXI és una ciutat universalment coneguda i reconeguda per la qualitat única del seu patrimoni modernista. Anomenada per alguns "la Meca del Modernisme", la nostra ciutat és, sens dubte, un referent indiscutible en el panorama artístic internacional. No sempre ha estat així, tot i que actualment sembli estrany recordar que tan sols fa trenta anys Gaudí era gairebé un desconegut per al gran públic. Podríem pensar que, tanmateix, el temps sempre acaba posant les coses al seu lloc, i encara que sovint això no deixi de ser cert, seria una reducció massa simplista per explicar com el Modernisme de Barcelona ha passat de l'anonimat a ser el fenomen cultural de masses que és avui dia.

Aquest progrés espectacular dels darrers 25 anys ha estat gràcies a l'esforç col·lectiu de tota la ciutat. El primer ajuntament democràtic de 1979 ja tenia una clara l'ambició de protegir el patrimoni modernista, i després de l'èxit esclatant de l'Any Internacional Gaudí 2002, aquest segueix sent un objectiu important de l'actual consistori. Tanmateix, des de l'Ajuntament sempre hem tingut molt clar que sense la complicitat de l'esperit emprenedor de les nostres institucions, empreses i entitats, i dels milers de petits propietaris i botiguers, Barcelona no conservaria avui aquesta esplèndida mostra de la genialitat artística i el bon ofici dels nostres besavis. Són tres dècades de feina d'investigació pionera, de restauració rigorosa i de manteniment acurat, i també per engegar projectes de gestió cultural exemplars, que han esdevingut molt populars sense que es devalués la qualitat i seriositat de l'oferta.

Des de 1997, la Ruta del Modernisme de l'Ajuntament de Barcelona ha format part d'aquest esforç col·Slectiu, oferint a ciutadans i visitants una fórmula original, versàtil i avantatjosa per conèixer el nostre Modernisme. I és important destacar que la Ruta és més que aquesta nova edició de la guia, ampliada i millorada, que teniu a les mans. La Ruta del Modernisme de Barcelona és una iniciativa de l'Ajuntament, que ha volgut incorporar en aquest projecte les entitats més relacionades amb el Modernisme amb la voluntat d'afavorir-lo. és per això que els beneficis per la venda d'aquesta guia es destinen íntegrament a la preservació i difusió del patrimoni modernista barceloní, fet que ha de contribuir a fer encara més agradable la vostra ruta per explorar, descobrir i conèixer el magnífic Modernisme barceloní.

Antoni Vives i Tomàs
Tercer tinent d'alcalde
President de l'Institut del Paisatge Urbà i la Qualitat de Vida

www.pi2.com